Over nestspel en tomatendieven.
Het magische van nestspel is, dat het nooit hetzelfde is. Iedere keer als er iets gebeurt in het hok verbaas ik me weer over de impact van soms kleine dingen.
Je moet hier wel open voor staan en soms is het nodig je in de leefwereld van je duiven te verplaatsen; voor zover dit mogelijk is. En heel soms kun je dingen beïnvloeden of in de hand werken. Vaak ook niet en ontdek je het pas aan de hand van een gebeurtenis op het hok.
Omdat ik in een klein kasje jaarlijks wat tomaten kweek vergelijk ik nestspel altijd met tomaten dieven. Tomaten dieven is een doorlopend en steeds terugkerend klusje dat van belang is voor een goede opbrengst van je planten. Het is niet veel werk, maar moet wel gebeuren en het is nooit klaar. Hoe grondig je dit werkje ook uitvoert, elke keer blijkt later, dat je niet volledig was en een paar diefjes gemist hebt. Soms zie je ook enorme dieven, waarvan je niet begrijpt dat je ze niet eerder zag. En zo gaat dat altijd maar weer!
Dat is nestspel!
Als je een man of vrouw bent van overzicht, vaste tijden, vaste gewoonten en regelmaat, dan zul je je waarschijnlijk meer op je gemak voelen bij het weduwschap spel, dat zeker zijn aantrekkelijkheden kent.
Houd je van improviseren en “van de nood een deugd maken” dan is nestspel wel iets voor jou. De grote vorm kun je veel beter plannen en sturen. Als je oplet kun je ook wel eens vormpieken opwekken.
Nestspel en observatie gaan hand in hand bij het ontwikkelen en uitbuiten van kansen om duiven in een gunstige fysieke en mentale toestand te brengen, die ze helpt zo snel mogelijk van de vlucht naar huis terug te keren. En situaties die wij in eerste instantie als verlies interpreteren, kunnen soms in tweede instantie als winst worden bijgeschreven.
Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk:
Koppel 2 zit naast koppel 1 en heeft de neiging het broedhok van koppel 1 te annexeren. Koppel 2 bestaat uit twee 5-jarigen. Ze waren mijn aangewezen twee op Limoges. Koppel 1 zijn twee jaarlingen, die ik echt moest beschermen tegen de expansiedrift van 2.
Herhaaldelijk waren er vechtpartijen waarbij koppel 1 het onderspit dolf. Na lang, om en om koppels vastzetten, ging het eindelijk goed zonder al te veel mishandelingen. Op dezelfde dag van onze eerste marathonvlucht Limoges was er ook een moeilijke midfondvlucht waarop koppel 1 mee was. Koppel 2 was eerder thuis van Limoges en had als attractieprijs het broedhok van de buren (1) opgeëist. Toen koppel 1 thuiskwam, was er geen houden meer aan en moest ik voor hen een ander plekje zoeken zonder al te veel lijfelijke- en imagoschade. Ze zitten nu op de grond in het stro te broeden en lijken zich bij de situatie te hebben neergelegd. Dit soort nederlagen moet je vooral bij je favorieten proberen te voorkomen. Dat kan een kopprijs schelen!
Koppel 2 is ook op Dax veruit favoriet en staat bovenaan op de lijst. In hun oude broedhok ligt een groot jong en de duivin zit ernaast in broedhok 1 op een nieuw legsel te broeden. Mogelijk komt dit op Dax de motivatie ten goede. Maar niets is zeker.
Ondertussen hebben in de rest van het hok ook de nodige -minder urgente verschuivingen plaatsgevonden. Het anders zo vredige klimaat is veranderd en heeft veel van de sfeer van een Colombiaanse drugsoorlog, waarin haat en nijd en vechtpartijen niet van de lucht zijn. De duiven worden strakker en krijgen meer glans en het komt voor dat ik een duif in eerste instantie niet herken, omdat hij of zij er zo anders uitziet. Strak in het pak en met een olieachtige glans over het verenkleed. Dit maakt een duif soms zo anders… (kleiner, scherper en sneller) dat je er even wat vreemd tegenaan kijkt. Als dit regelmatig gebeurt……dan heb je supervorm op het hok en dan moet je je niet te veel met tomatendieven (of andere zaken) bezig houden. Doe je dit toch dan zul je veel tomaten en waarschijnlijk minder vroege prijzen oogsten.
(Bovenstaande twee koppels hadden in 2018 topvorm. En dan kan het zomaar gebeuren dat je met vier duiven het criterium der Azen bij de stichting Marathon Noord wint. Ook als je op een van de langste afstanden in Nederland woont.
(Er was echt geen kruid tegen gewassen!)