Ochtend(ver)lossing !

Gepubliceerd op 5 januari 2025 om 18:12


Het is alweer 5 januari en sinds een dikke week heb ik mijn planning voor het marathon seizoen middaglossing 2025 klaar.  

Voor dit seizoen heb ik mezelf verlost van de ochtendlossing.      Nooit gedacht dat ik dit mezelf aan zou doen. Eigenlijk vind ik zes marathonvluchten per seizoen wel het minimum om duiven voor te houden, maar omdat de inrichters van het Nationale programma het ook dit jaar weer nodig vonden om een ochtendlossing in het middaglossingsprogramma in te lassen, wordt deze vlucht door mij -onder protest- geboycot.

Ze gaan wel vooruit want die ochtendlossing telt niet mee voor het kampioenschap, maar het is natuurlijk vreemd dat hij geprogrammeerd is. Als ik kijk naar het programma voor de ochtendlossing dan zie ik gewoon zes ochtendlossingen; en zo hoort het ook. Er staat toch ook geen dagfondvlucht in het vliegprogramma voor de Vitesse ingedeeld

Los van  mijn boycot lijkt het er ook nog op dat het dit jaar uitstekend in mijn persoonlijke planning past om dit te doen. Zelden had ik zo’n mooi sluitende planning.

Ja ik ben tegen die ochtendlossing!  Ten eerste omdat het een andere tak van sport is en ten tweede  omdat het strijdig is met de beginselen van eerlijk spel.

Dat het een andere tak van sport is daar zijn de meningen over verdeeld. In de winter van 2013 was Jelle Jellema bij ons in Beerta op onze Forumavond en ik vroeg hem of het wat uitmaakte: ochtend- of middaglossing. “Nee”, zei Jelle,” ze kunnen het allebei”.  Het daarop volgend seizoen  deed hij het ook nog even voor en won de eerste internationaal Barcelona 2014 tegen 20.669   duiven.:  “Mooi hè” !

Toen ik hem in Borne tijdens de prijsuitreiking van Barcelona 2020 opnieuw naar zijn standpunt vroeg, bleek dat hij er inmiddels anders over dacht en  hij zei dat het wel degelijk verschil maakte ochtend- of middaglossing. Hoe hij dat zag en waarom hij zijn standpunt  heeft gewijzigd, daar zijn we die avond verder niet aan toe gekomen.                                                                       

Dit is hoe ik erover denk:

een ochtendlossing is een krachtmeting in de vorm van een afvalrace. Alleen  de sterksten en de slimsten lukt om het thuishok te bereiken op de dag van lossing. Zij die het niet kunnen bijhouden komen later. Dat er met het invallen van de nacht voor dag 2 een heel andere situatie ontstaat, die in de meeste gevallen vooral voor de overvlucht geldt, maakt het oneerlijk. Het is pas eerlijk als alle deelnemende duiven ongeveer dezelfde omstandigheden meemaken. Natuurlijk gaat dit nooit helemaal op, maar het verschil is te groot als een klein gedeelte van de deelnemende duiven op dag 1 thuis is en dat het overgrote deel van de deelname nog een nacht en nog dag of dagdeel moet doorwerken om thuis te komen en zich te klasseren.  

Op de een of andere manier heeft het kamp van de ochtendlossing in Nederland een ongelooflijk sterke lobby, die ons wil doen geloven dat alleen de winnaars van ochtendlossingen echte topduiven zijn, maar dat is natuurlijk onzin. Het is echter wel zo dat bij duiven op de middaglossing ook een beroep wordt gedaan op andere en meerdere kwaliteiten.

De lobby is zelfs zo sterk  dat de meeste mensen (lees melkers) denken  dat de ochtendlossing de grootste deelname kent in Nederland. Niets is minder waar. Het aantal beoefenaren van middag- en ochtendlossing verhoudt zich ongeveer drie op een. Dat zie je ook terug in het aantal deelnemende duiven per vlucht.

Daar mag toch wel rekening mee gehouden worden?

(Lees ook mijn blog ochtendlossing van 2 jaar geleden, dat ik helaas niet kan linken vanuit deze blog)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Wiebe Van der Woude
een maand geleden

Heb beide wel gespeeld, waren vaak dezelfde duiven die het deden. Ze kwamen van de ochtenlossingen meestal beter in conditie thuis , dan van de middaglossingen. Dat licht misschien aan het voer in de auto