
Nee, een vleermuis is geen vogel!
Toch zag ik er 2 dagen geleden een die, toch wel een vroege vogel was.
Vroege Vogels. Daar houd ik van!
En dan bedoel ik natuurlijk de droom van elke duivenmelker: vroege duiven op de vluchten.
Maar ik doel ook op het natuurprogramma “Vroege Vogels” zondag s ’morgens op de radio. In dit programma is er ook de rubriek bijzondere waarnemingen, waarin luisteraars deze kunnen melden. Dit was mijn melding: In de schemering van 21-2-2025 tussen 18.30 en 19.00 uur zag ik een vleermuisje van ongeveer 10 cm spanwijdte fladderend door de schemering; op zich rond deze datum echt bijzonder. (volgens mij)
Hiermee is voor wat mij betreft het voorjaar begonnen. Reeds eerder werd het ingeluid door de sneeuwklokjes en de Helleboris (kerstroos). Dan kunnen wij mensen en duivenmelkers natuurlijk niet achterblijven, en daarom is er volgend weekend de voorjaarsbeurs in Houten.
Dit jaar ga ik met 3 duivenmakkers uit de buurt naar toe. Alle drie Marathonmannen.
Op 3 maart dit jaar ga ik de kwekers koppelen en dat is laat te noemen. Slechts 1 koppel heb ik apart eerder op 28 januari gekoppeld. Veel te vroeg voor een 9 jarige duivin, maar dat was met reden.
Die duivin is mijn beste vlieg- en kweekduif: 6 keer mee 6 keer prijs met 3 keer kop op vluchten boven de 1200 km waaronder een 4e en een 5e nationaal sector 4.
Ze was al zwaar aangelopen met een andere duivin en omdat goede zussen van haar al vroeg stopten met leggen, wilde ik niet het risico lopen dat ze zou leggen zonder kans op bevruchting. Elk ei kan het laatste ei zijn. Daarom heb ik haar gekoppeld aan een nieuwe aanwinst; een vrij laat doffertje dat slechts 1 pen heeft gestoten. Vaak problematisch met koppelen zo’n laat doffertje. Daarom heb ik ze samen gezet in een ruime ren zonder andere duiven. Voor beiden eigenlijk te vroeg, maar in deze praktijksituatie volgens mij toch een goede oplossing. De koppeling was direct prima en tien dagen later, net voor het invallen van enkele flink koude nachten heeft de duivin gelegd. Het bleef helaas maar bij 1 ei, dat overigens wel bevrucht is. Toen het leggen van het tweede ei uitbleef, heb ik direct een kalkei aan het legsel toegevoegd om goed broeden te bevorderen.
De duivin heeft gewoon veel voldoening gegeven zowel op de vluchten als in de kweek en het doffertje imponeert door een prima conditie en verstandig volwassen gedrag.
Voor de kweek zijn deze twee allebei vroege vogels en ik ben ook vroeg voor mijn principes.
Zo hoop ik met de afstammelingen op de vluchten ook weer tot de "vroege vogels" te behoren
Misschien tot ziens in Houten op de voorjaarbeurs!
Reactie plaatsen
Reacties