Dit jaar lijkt het me leuk om wat meer over de voorbereiding op de wedvluchten die er toe doen, te vertellen. Ik praat dan niet over voorbereidingen die al moeten hebben plaatsgevonden zoals entingen, bestrijding van endo- en ectoparacieten, training en planning. Nee, ik bedoel de laatste weken voor een overnachtvlucht.
Het begint drukker te worden met de duiven. We gaan nu ook echt op de kleine dingetjes letten. De meeste duiven gaan elke week mee. De verliezen en beschadigingen zijn gering en de duiven komen goed naar huis. Zelf breng ik ze geen meter weg. Dat deed ik eigenlijk nauwelijks, maar dat kan ook niet meer met de huidige brandstofprijzen. Direct lijkt het ook overbodig om te doen.
Het hok is wat te droog. Dit is vooral te merken aan het stro in het hok, dat heel gemakkelijk breekt en verkruimeld. Dat verkruimelde stoffige stro is verwijderd en vernieuwd, omdat zowel de duiven als ikzelf er last van hebben. Op zaterdagochtend worden de slechte plekken ververst en twee keer per dag maak ik de bodem van het hok vochtig met een plantenspuit. De hygrometer komt ook dan niet boven de 45%.
De duiven kunnen de laatste weken maar één keer per dag los en dat is rond 20.00 uur. Dit omdat de akker waaraan ik woon pas kort geleden is ingezaaid met mais. (zie foto boven)
Bij normaal loslaten zijn ze dan niet van de akker te rammen. En als die straks gespoten gaat worden en je duiven lopen erop, dan is het einde seizoen. Later op de avond durven ze niet zo makkelijk meer op de akker en moeten ze een uur of vijf kwartier trainen.
De Doeve Træner is werkelijk een uitkomst en functioneert erg goed. Alleen als er geen wind is moet ik improviseren. S’avonds moeten ze tot 5 kwartier trainen en de laatste paar keer lukte dat aardig.
De eerste nesten van de Limogesploeg zijn afgebroken en nog voor het leggen van nest twee ging de ploeg naar Weert en voor Arlon van afgelopen week waren alle tweede legsels een feit.
Nu (20-05) gaan de Limoges duiven nog een keer naar Arlon (400 km) en dan zijn ze er klaar voor. Er zullen ongeveer elf duiven worden gespeeld waaronder acht twee jarigen met weinig ervaring. Geen toppers maar tussen die tweejarigen zitten er een stuk of drie waar ik een oogje op heb.
Geen jaarlingen!
Omdat die nog te dom zijn komen die later aan bod. (als jong te weinig gespeeld)
Voor het kampioenschap is het spelen van elf duiven niet slim. Maar mijn doel is niet kampioen worden; ik wil graag weten wie mijn goede duiven zijn en dan moet je geen duiven die mee kunnen, thuis houden.
Ze krijgen een redelijk zware mengeling, maar er wordt vrij strak gevoerd. In de dagen na thuiskomst van de laatste Arlon -dit weekend- krijgen ze een geelcapsule opgestoken en als de jongen zijn uitgekomen zullen de ouders wat vetrijk krachtvoer in de broedhokken bijgevoerd krijgen.
Daarna nog even netjes inkorven en meer kan ik er dan niet meer aan doen. Ze mogen alleen mee als ze in topconditie zijn. Dit is niet alleen een verplichting naar de duiven toe, maar ook voor de selectie is het van belang dat de dieren in topvorm aan de start komen.
Iedereen succes toegewenst op Limoges 2022.
Reactie plaatsen
Reacties
Hoi
Een mooi en duidelijke uitleg van je voorbereiding, ik wens je veel succes op Limoges Gr Johan
Duidelijk verhaal Ton. Veel succes op Limoges.